Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/kite-educatie.nl/webspace/httpdocs/kite-educatie.nl/wp-content/themes/avoc/theme-admin/theme-admin.php on line 271 Art as Activism – KITE educatie
Laden

ArtTechTour 2022

Art as Activism

Suzette Bousema
Future Relics

Hoeveel plastic draag jij nu bij je? Op dit moment wordt er op de wereld meer plastic dan ooit gemaakt, maar het plastic uit de jaren 50 bestaat ook nog steeds. En we zijn zelfs op het punt dat mensen er langzaam uit gaan bestaan.

Kunstenaar Suzette Bousema (1995) benadert al dit plastic in de zee als archeoloog. Waar komt het vandaan en welke verhalen vertellen toekomstige vondsten over het leven van nu? Voor het werk Future Relics gebruikt Suzette de cyanotypetechniek om afdrukken te maken van het plastic afval. Hiermee benadrukt zij de organische vormen die ontstaan door lange aanwezigheid in de zee. Met het werk probeert ze grip te krijgen op de enorme en vooral diverse hoeveelheid aan plastic in de zee.

Suzette wil graag dat mensen zich meer betrokken gaan voelen bij grote wereldse problemen. Dit probeert ze door ingewikkeld wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar visueel aantrekkelijke beelden en begrijpelijke concepten. Ze werkt als interdisciplinair maker met fotografie, grafiek, glasblazen, weven, geluid, geur, maar ook materialen zoals zeewier.

Jelle Korevaar
Hoop

Hoop zet aan tot dromen, tot verbeelding, tot actie. Hoop geeft moed om weerstand te bieden en een betere wereld te creëren. Hoop laat je opkomen voor waar je in gelooft. Voor kunstenaar Jelle Korevaar (1989) is water het ultieme symbool van hoop. Wat in het werk kwetsbaar met een druppel begint, zet uiteindelijk een hele keten in beweging die niet meer lijkt te kunnen stoppen.

Jelle kan niet zonder kunst te maken. Dan wordt hij gek. Hij start met veel vragen en de machines zijn de antwoorden in zijn zoektocht. Vooral geïnspireerd door religie maakt hij werken waarbij techniek en natuur onverwacht hand in hand gaan. In zijn werken draagt de beweging bij aan de uiteindelijke vorm met veel gekraak, gepiep en geratel.

Jelle wil eigenlijk dat iedereen zijn eigen interpretaties en antwoorden kan vinden in zijn werk. Dus wat geeft jou hoop? Wat weerspiegelt het water voor jou?