Laden
Kunstbuzz Kunsthal: Calder Now
Ontwikkeling lesbrief bij tentoonstelling

Kunstbuzz Kunsthal: Calder Now

Interactieve les over Alexander Calder

In het kader van de tentoonstelling Calder Now organiseerde de Kunsthal Rotterdam de online Kunstbuzz. In de gratis interactieve les voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, ontdekten de leerlingen meer over de tentoonstellingen en experimenteren zij met thema’s die een belangrijke rol spelen in het werk van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder.

Voor de Kunstbuzz ontwikkelden wij de Calder Now Challenge. De leerlingen werden uitgedaagd om zelf te experimenteren met de thema’s die een belangrijke rol spelen in zijn werk: beweging, licht en reflectie, geluid, activatie, de zintuigen en eenvoudige materialen.

Gemotoriseerde bewegingsmachine

Met de aanwezige materialen uit de kit bouwden de leerlingen in kleine groepjes een bewegingsmachine met een motor.

De eerste stap was het bedenken hoe de bewegingsmachine eruit moest komen te zien, hoe nuttig of nutteloos de machine moest zijn en welke onderdelen er gaan bewegen. Vervolgens kregen ze een uitdagingskaart met een werk van een hedendaagse kunstenaar uit de tentoonstelling Calder Now. Deze uitdaging moest verwerkt worden in de machine. Dit waren uitdagingen als het verwerken van licht en reflectie in de machine, zorgen dat er twee zintuigen aangesproken worden of lichtstromen verwerken als activiteit.

Video’s zijn gemaakt samen met Koen Merkx