Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/kite-educatie.nl/webspace/httpdocs/kite-educatie.nl/wp-content/themes/avoc/theme-admin/theme-admin.php on line 271 Art as Energy – KITE educatie
Laden

ArtTechTour 2022

Art as Energy

Gijs Gieskes
Zonneliedjes

Techniek zit vaak verstopt in mooi vormgegeven kastjes. Geen idee hoe het werkt, maar het werkt. Bij de Zonneliedjes van Gijs Gieskes (1977) kan je naar binnen gluren en precies zien hoe deze muziekdozen gemaakt zijn. Door de kracht van de zon maken de muziekdozen geluid. Als de kracht van de zon verandert, veranderen de geluiden ook. Hierdoor zijn de tonen in de schaduw anders dan in de felle zon.

De binnenkant van rekenmachines, speelgoed, instrumenten en computers vond Gijs eigenlijk altijd al fascinerend. Maar toen hij begon met het maken van eigen instrumenten wist hij weinig af van elektronica. Door te spelen, klooien en experimenteren lukte het hem toch. En nog steeds ontdekt hij steeds weer nieuwe dingen door alleen maar te proberen. De Zonneliedjes gebruikt hij ook bij zijn eigen concerten als volwaardige instrumenten.

Noortje Stortelder
What the water gave me

Wanneer is iets echt? Als je het kan voelen? Is een digitale ontmoeting dan nep? Hoe interpreteer je werkelijkheid? De lagen tussen online en offline vervagen en zonder precies te weten hoe we er zijn gekomen dobberen we
al jaren in pixels.

Kunstenaar Noortje Stortelder (1986) vindt dit uitermate interessant en onderzoekt graag verschillende realiteiten in haar werk. Want jouw werkelijkheid is die wel hetzelfde als die van mij? En wie ben je dan in relatie tot andere wezens? En als de computer ook een wezen vol energie is, hoe kijkt die naar mij? Om daar achter te komen heeft Noortje het gipsen lichaam digitaal af laten maken door kunstmatige intelligentie.