Laden
escape room programmeren coderen media educatie privacy
programmeren en coderen

Escape Room

spannende strijd over privacy, encryptie en codetaal

Een Corona-app die bijhoudt waar je bent geweest? Natuurlijk! Alles om het virus onder controle te krijgen, toch? De privacy wordt makkelijk vergeten nu er lichamelijke dingen spelen.

De workshop EscapeRoom heeft twee verschillende thema’s waarbij Privacy centraal staat. Bij beide thema’s voeren de leerlingen codeer- en programmeeropdrachten uit waarmee ze meer of juist minder informatie openbaar maken. De leerlingen leren meer over termen als encryptie, cookies en ontdekken hoe een computer ‘denkt’. Maar samenwerken is het belangrijkste! Want wie niet als team werkt kan de strijd niet winnen!

 

workshop in groep 8
op De Bouwsteen, ‘s-Gravendeel

Lees het volledige artikel bij de video op AD Hoeksche Waard

De workshop EscapeRoom heeft twee verschillende thema’s waarbij Privacy centraal staat. Beide groepen voeren codeer- en programmeeropdrachten uit waarmee ze meer of juist minder informatie openbaar maken of systemen proberen te beveiligen tegen een digitaal virus dat zich verspreidt. Zo leren de leerlingen meer over termen als encryptie, cookies en ontdekken ze hoe een computer ‘denkt’. Maar samenwerken is het belangrijkste! Want wie niet als team werkt kan de strijd nooit winnen!

Mensheid vs Virus

Een digitaal virus heeft het internet geïnfecteerd en verspreidt zich super snel tempo. Het virus heeft maar 1 doel: zoveel mogelijk apparaten infecteren, dat is de enige manier waarop het kan overleven. De mensheid moet de verspreiding stoppen! Beide groepen voeren opdrachten uit waarmee ze systemen en gegevens beveiligen of juist openbaar maken.

Hackers vs Agents

Twee groepen strijden tegen elkaar om persoonsgegevens: de Hackers en de Agents. Je probeert de gegevens van een persoon te beveiligen of juist openbaar te maken. Door de juiste oplossing te vinden op vragen maken ze meer of juist minder informatie openbaar. Wie zal deze strijd winnen?

workshops in een 1,5 meter samenleving

Leren door te maken, experimenteren en delen is wat er in elke les gebeurt. Onze vakdocenten zorgen dat er voldoende afstand wordt gehouden en denken graag in oplossingen. Soms zijn er nou eenmaal vier handen nodig om iets te laten werken.

We werken veel met instructies via internet en video. En als er echt even niets mogelijk is op locatie dan bieden we een (online) alternatief. De vakdocent wordt vervangen door een leskist, die heeft een iets andere inhoud, maar zorgt zeker ook voor veel verwondering. Er wordt niet verwacht dat je als leerkracht alle kennis in huis hebt, maar ga op onderzoek samen met je leerlingen.

 

Het mooie systeem van de EscapeRoom is gebouwd door Jan Bijster.