Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/kite-educatie.nl/webspace/httpdocs/kite-educatie.nl/wp-content/themes/avoc/theme-admin/theme-admin.php on line 271 Art as Food – KITE educatie
Laden

ArtTechTour

Art as Food

Arne Hendriks

Arne Hendriks is een kunstenaar en tentoonstellingsmaker. Hij is bijna 2 meter lang, maar daar niet al te blij mee. Zeker toen hij ontdekte dat elke centimeter boven de 152 cm ongeveer 6 maanden van je levensverwachting kost. Arne Hendriks werkt op het gebied van open-design, hacking, speculatief onderzoek, onderwijs.

the-incredible-shrinking-man.net/

The Incredible Shrinking Man

Mensen worden al jaren alleen groter. Daarom hebben we steeds meer energie, meer eten en meer ruimte nodig. Vanuit een evolutionair perspectief was het ongetwijfeld een voordeel om op een bepaald moment in de geschiedenis groter te zijn. In deze tijd is het echter een last, voor onszelf en voor de planeet.

Maar wat als we dit proberen om te draaien? Wat als we onze kennis van het menselijk lichaam gebruiken om te krimpen? The Incredible Shrinking Man is een speculatief onderzoeksproject dat onderzoekt wat er nodig is om de menselijke soort te verkleinen om beter op de aarde te passen.

The Incredible Shrinking Man stelt voor om de menselijke soort te verkleinen tot 50 cm.
Alle energie die vandaag wordt geproduceerd, zou meer dan genoeg zijn om aan onze vraag te voldoen. Eén tomaat zal een behoorlijke soep maken en één kip zal honderd mensen voeden. Onze hersengrootte zou bijvoorbeeld niet veel groter zijn dan een walnoot. Het kan ons zelfs slimmer maken, omdat de afstand die een impuls moet afleggen korter is.

Andere dingen zijn moeilijker te controleren. Hoe bedreigend zou uw kat worden en wat voor problemen zouden grote insecten opleveren? Hoe zit het met het weer? Hagelbuien zouden extreem gevaarlijk worden. Het opnieuw ontwerpen van de gebouwde omgeving zou al onze verbeeldingskracht en inventiviteit vergen.

Over krimpen en voedselvoorziening

Aanvullend lesmateriaal
  • Wat kun je allemaal wel en juist niet doen, als je een 50 cm groot bent? Hoe ziet jouw school, huis, vervoer, hobby er dan uit? Welke problemen, behalve ruimte- en voedseltekort, zijn er op deze manier op te lossen? En welke nieuwe uitdagingen en mogelijke gevaren ontstaan er juist?
  • Waar zouden we kunnen wonen als het geschikte land “op” is? Diep in de zee? In de ruimte? Wat zou een oplossing kunnen zijn, naast zelf krimpen? En hoe en waar kunnen we voedsel verbouwen?
  • Wat voor voedsel eet je als je zo klein bent? En hoeveel voedsel heb je dan echt nodig om te overleven?
  • Ontwerp je eigen, ultiem voedzaam product. Wat moet hier allemaal inzitten? Hoe kun je dit ontwikkelen, bewaren en aan de man brengen? Bedenk een reclamecampagne voor dit product.

Kwekersgilde

Kwekersgilde produceert voedsel met behulp van lokale plantaardige reststromen. Denk aan oesterzwammen, microgroenten en eetbare bloemen. In de Urban Farm in Dordrecht worden o.a. deze twaalf verschillende microgreens gekweekt: de Tiny Twelve.

kwekersgilde.nl/

Tiny Twelve

Deze twaalf verschillende microgroenten worden gekweekt op reststromen die ze ophalen bij lokalen horeca en eigen restmaterialen. Op bijvoorbeeld koffiedrab kweekt Patrick oesterzwammen en andere groenten. Dit betekent dat het hele proces circulair is, er gaat niks verloren!

De groenten worden deels geteeld in Urban Farm, maar tegelijkertijd produceren ze ook groenten in samenwerking met Zorgboerderij de Zuidpunt. Zij leveren op hun beurt weer oesterzwammen. Kwekersgilde vind je midden in de stad, vlakbij The Movies en het Dordrechts Museum.

Over biomimicry

Aanvullend lesmateriaal
  • Er zijn ook dieren die juist gedijen op het eten van afval. Zoals schimmels, algen en bacteriën die chemicaliën eten. Wat zou de mens kunnen “leren” eten?
  • Kunnen wij leren van dieren? Wat doen zij om zuinig met hun voorraden, energie en vocht om te gaan? Bijvoorbeeld in winterslaap gaan? Of zouden we net als planten van de zon kunnen leven?
  • Ook de mens heeft dieren op zo’n manier gefokt om meer op te brengen met minder voeding en ruimte. Hoe zouden we ons eigen lichaam zo kunnen manipuleren om minder nodig te hebben?
  • Biomimicry gaat over wetenschap, techniek en ontwerpprocessen, geïnspireerd op materialen, processen en kenmerken van organismen (en de natuur in brede zin).
  • Bekijk de talk van Janine Benyus