Hoe oud zouden we kunnen worden als elke keer wanneer een deel van je lichaam niet meer werkt je dit gewoon kunt vervangen door nieuw menselijk weefsel? Of we computers in onszelf bouwen om ons werkend te houden? Gaan we zo ver dat we technologie gaan gebruiken om ons lichaam te verbeteren of het dagelijks leven makkelijker te maken?
Ons lichaam wordt steeds meer een machineproject waarbij we sleutelen aan de mechanismes in ons lichaam.
Met het maakbare lichaam als uitgangspunt onderzoeken leerlingen van groep 7 en 8 hoe het lichaam beheerst, geoptimaliseerd, beschermd of mooier gemaakt kan worden. Met inspiratie uit de kunst en de natuur zetten we verschillende brillen op en onderzoeken we de mogelijkheden van ooit of misschien wel nooit.
In de lessenserie maken de leerlingen softrobots van silliconen. Ze ontwerpen hun eigen lichaams-robot en bouwen een mal van Lego-stenen waarna ze de robot tot leven wekken met gepuzzelde algoritmes en lucht.
Pilot op de Zeester in Beverwijk
In de hedendaagse samenleving is steeds meer behoefte aan uitvinders: creatieve mensen die complexe problemen kunnen oplossen,kritisch durven te zijn, goed kunnen samenwerken en buiten hun vakgebied kunnen denken. Cultuurhuis Heemskerk, Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Techport slaan de handen in een om elk kind in de IJmond de kans te geven om uitvinder te worden. Met FIX Maakonderwijs ondersteunen zij basisscholen bij het implementeren van kunstonderwijs verbonden met techniek, door een laagdrempelig aanbod te ontwikkelen dat zich bevindt op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie.
Foto’s door Marcel Fraij