Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/kite-educatie.nl/webspace/httpdocs/kite-educatie.nl/wp-content/themes/avoc/theme-admin/theme-admin.php on line 271 Art as Therapy – KITE educatie
Laden

ArtTechTour

Art as Therapy

Casper de Jong

Casper de Jong ontwerpt (theatrale) interactieve installaties, exposities en is archeoloog van de ‘Factory of the Future’. Hij gelooft in de mens als spelend wezen en wil mensen activeren om te spelen, zich te verbazen en zelf iets creëren.

casperdejong.com/

Casper’s Ex

We zijn best gehecht aan apparatuur, vooral aan onze smartphone. Maar zodra een nieuwere versie op de markt verschijnt, vervangen we ‘m zomaar zonder om te kijken. En dat terwijl we er heel veel tijd mee hebben doorgebracht!

Wij hebben ze jarenlang liefgehad, en ze worden zomaar gedumpt. Al onze gegevens, foto’s en herinneringen liggen er in opgeslagen en ze liggen maar te verstoffen. Maar onze telefoon vergeet ons niet! Je gegevens, je geur en je foto is alles wat ze nog van ons hebben.

Casper’s Ex is een speelse interactieve installatie over de relatie tussen mens en alledaagse technologie. Casper’s Ex is een eenzame smartphone die is achtergelaten en probeert verbinding met je te maken.

Over herinneringen van apparaten

Aanvullend lesmateriaal
  • Welk verhaal zou je telefoon vertellen over jou en over zijn leven als jouw telefoon? Schrijf het levensverhaal van een stukje elektronica dat je onlangs hebt weggegooid of niet meer gebruikt. Schrijf het in de eerste persoon, vanuit het apparaat, en geef ‘m een naam. Bedenk hoe het leven “begon” en bedenk ook hoe het eindigde.
  • Ontwerp een begrafenisritueel voor een afgedankt stukje elektronica. Zoals een oude telefoon, een digitaal huisdier, een avatar waar je mee gespeeld hebt.
  • Ontwerp een product om jouw oude smartphone mee te troosten en te eren.

Geluidsdouche – Elise ’t Hart

Voor Elise ’t Hart (1991), opgegroeid in een muzikantenfamilie, is het belang en de aanwezigheid van muziek en geluid vanzelfsprekend. Door geluid te registreren, te manipuleren, na te maken, te omschrijven en te verbeelden maakt ze ons bewust van geluid om ons heen terwijl ze het tegelijkertijd zichtbaar maakt.

elisethart.com/

Onze wereld is gevuld met geluid. Geluid is er altijd en overal. Denk maar aan de geluiden bij je thuis (piepende deur, krakende trap, zoemende computer) of wanneer je buiten rondloopt (fluitende vogeltjes, brommende auto’s, ruisende bomen). Het zijn geluiden die normaal gesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Toch horen we ze nauwelijks meer omdat ze zo “gewoon” zijn geworden.

Soms zou je wel even je gehoor willen opfrissen en opschonen om daarna weer opnieuw te kunnen luisteren naar deze geluiden. De Geluidsdouche prikkelt je oren (en lichaam) met harde en zachte tonen, korte en lange geluidsgolven, tonen, ruis, herkenbare klanken en harde trillingen. Na een douche zijn nieuwe geluiden hoorbaar en klinken bekende geluiden als nieuw.

Over het effect van geluid

Aanvullend lesmateriaal
  • Ontwerp een geluiden-kast, met jouw favoriete muziek of geluid voor iedere emotie. Welke muziek gebruik je om jezelf op te hypen als je gaat sporten? En welke muziek luister je als je je down voelt?
  • Bedenk een lied om jouw oude smartphone mee te troosten.
  • Ontwerp een geluids- of geurcapsule van jouw mooiste jeugdherinnering. Gebruik hiervoor een soundmap (of scentmap).
  • Ontwerp een troostende “audio-knuffelmuur”, dus niet voor de tast, maar voor het gehoor. Voor wie maak je het? Voor eenzame ouderen, angstige kinderen, gestresst kantoorpersoneel, verdrietige leeftijdgenoten?