Laden
uitvinderslab klooien experimenteren maakeduatie maken techniek techniekonderwijs
experimenteren en klooien

Uitvinderslab

Het uitvinderslab: zelf experimenteren, proberen en klooien met verschillende technieken. Er is geen stappenplan of doel, alleen een breed te interpreteren thema en inspiratie uit de hedendaagse kunst. Hierdoor doen de leerlingen kennis en vaardigheden op vanuit verwondering of nieuwsgierigheid. Ze leren over de werking van technologie en techniek en gebruiken alledaagse materialen op een bijzondere manier.. Zo wordt niet alleen het creatieve vermogen, maar ook het vrije en kritische denken gestimuleerd. Want om zelf met nieuwe (technologische) ontwikkelingen en vraagstukken aan de slag te gaan heb je niet altijd een beeldscherm nodig!

Wat je gaat maken is aan jou. Doelgericht of doelloos.

met vakdocenten

De klas wordt omgetoverd tot uitvinderslab, een atelier waar alles mogelijk is wat je kan bedenken. De leerlingen bouwen prototypes van hun eigen ontwerpen en ideeën en werken met 3 verschillende technieken; een set sensoren van BYOR, 3D-printpennen en stroomcircuits met geleidende materialen als PlayDoh, metalen en geleidende verf.

Voorafgaand aan de les wordt er een thema gekozen als licht, lucht, geluid of beweging. Natuurlijk kunnen er ook eigen thema’s vanuit de school aangedragen worden.

 

met leskist

De inhoud van de leskist spoort je aan om samen met alle leerlingen vrij te onderzoeken. In de leskist zijn 2 technieken te vinden: motortjes met batterijen en zonnepanelen én alles om stroomcircuits te ontdekken met geleidende materialen als PlayDoh, Slime, metalen en geleidende verf. Verder zit het vol met materialen die je kan gebruiken in combinatie met de knutselspullen die op school beschikbaar zijn.

De uitgebreide lesbrief, kunstwerkkaarten en onderwerpen helpen je op gang. Ook zijn er bij elke techniek video’s beschikbaar met uitleg voor de leerlingen.

workshops in een 1,5 meter samenleving

Leren door te maken, experimenteren en delen is wat er in elke les gebeurt. Onze vakdocenten zorgen dat er voldoende afstand wordt gehouden en denken graag in oplossingen. Soms zijn er nou eenmaal vier handen nodig om iets te laten werken.

We werken veel met instructies via internet en video. En als er echt even niets mogelijk is op locatie dan bieden we een (online) alternatief. De vakdocent wordt vervangen door een leskist, die heeft een iets andere inhoud, maar zorgt zeker ook voor veel verwondering. Er wordt niet verwacht dat je als leerkracht alle kennis in huis hebt, maar ga op onderzoek samen met je leerlingen.