Laden
uitvinderslab proberen klooien experimenteren techniekonderwijs techniek maken technologie kunst
Project

(digi)taal: Vlaardingen van de toekomst

Met het project taal: Vlaardingen van de Toekomst hebben we samen met CJV Vlaardingen in 2019 de Waterweg Cultuurprijs gewonnen. In 2020 is het project uitgevoerd met groot succes.

De prijs

De Waterweg Cultuurprijs 2019 stond in het teken van ‘Taal in de breedste zin van het woord’. Wij namen voor het project een eigenzinnige interpretatie van het thema als uitgangspunt: digitaal. Codetaal en programmeertaal, als taal van de techniek en dus: de taal van de toekomst. Het doel was het creëren van een serie speciaal ontworpen workshops waarin kinderen op eigen en experimentele wijze kennis maken met deze taal. Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Het Uitvinderslab – fase 1

De workshops zijn gericht op het zelf maken vanuit inspiratie of vanuit je eigen nieuwsgierigheid waarbij experimenteren de basis vormt. Elke workshop heeft een eigen thema dat op vele manieren te interpreteren is. De workshops starten met de mediakunstwereld als inspiratie. Er worden verschillende kunstwerken getoond vanuit het thema van de workshop. Samen wordt er gekeken, gevraagd, geassocieerd en gefantaseerd. De inspiratie helpt bij het vinden van je eigen stijl, taal en antwoorden (en hopelijk bij het ontdekken van nieuwe problemen).

Ieder kind werkt anders, sommige kinderen gebruiken de besproken kunstwerken als houvast, terwijl anderen vanuit hun eigen idee of vanuit een techniek gaan werken. Er is geen goed of fout.

Het Uitvinderslab – fase 2

In de nieuwe reeks van zes bijeenkomsten wordt er een ding gemaakt voor de toekomst. Wat heeft Vlaardingen als slimme stad van de toekomst nodig? Wat zijn belangrijke onderwerpen? En welke juist niet maar gewoon heel leuk om aan te werken?

De tentoonstelling

Op zaterdag 10 oktober 2020 was het dan zover, het moment dat alle kunstwerken getoond werden tijdens de tentoonstelling bij KADE40. Tijdens een heel klein familiefestival – want Corona – konden de trotse kunstenaars hun ding voor de toekomst laten zien aan vrienden en familie. De onderwerpen uit de workshops hebben zij vertaald naar een prototype, kunstwerk, ontwerp of werkende uitvinding. Wat is er volgens hen allemaal mogelijk in de stad waar zij opgroeien? En wat is zo waardevol dat moet blijven? De tentoonstelling is 3 weken lang te bewonderen geweest.

Foto’s van het project door Landa Panders